AKTUELLT - just nu!
NOVEMBER 2024
Recept - för sid 32 i tidningen
Mjuk pepparkaka med lingoncheesecake och glögg-gelé
En lyxig men ändå enkel tårta med julens alla smaker. Den mjuka pepparkakan som vi alla älskar har fått sällskap av en krämig och lite syrlig no bake lingoncheesecake och ovanpå en spegelblank gelé av Grythyttans Skogsglögg med kryddiga och bäriga toner. Grythyttan Skogsglögg kan med fördel serveras till, traditionsenligt varm med klassiska tillbehör.
—Glöggens traditionella smak men ändå friska bärighet kommer verkligen till sin rätt i den här kakan tillsammans med lingon och pepparkaka. Men glöggen spelar inte bara huvudrollen i kakan utan passar också utmärkt som dryck till, gärna varm i kontrast mot den svala kakan, säger Emma Brink Rask.
Mjuk pepparkaka
75 gram smör
2 ägg
1 ½ dl strösocker
¾ dl filmjölk
1 dl rårörda lingon
2 dl vetemjöl
1 msk pepparkakskrydda
½ tsk bikarbonat
Lingoncheesecake
2 gelatinblad
2 dl rårörda lingon
200 g cream cheese
3 dl vispgrädde
Glögg-gelé
5 dl Grythyttans Skogsglögg
2 ½ gelatinblad
Gör så här:
Mjuk pepparkaka: Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform, ca 20-23
cm, med bakplåtspapper i botten och smörj kanterna.
Smält smöret. Blanda samman ägg, strösocker, filmjölk och rårörda lingon och
rör ner smöret där i. Blanda vetemjöl, pepparkakskrydda och bikarbonat i en
bunke och rör ner i de våta ingredienserna tills du har en jämn smet. Häll
smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20-23 minuter. Ta ut kakan
och låt den svalna helt. Lossa formen och fäst ett bakplåtspapper runt kanterna
på formen och spänn fast kanten igen. Tryck till kakan så att kanten ligger
tätt intill formen.
Lingoncheesecake: Lägg 2 gelatinblad i kallt vatten i 10 minuter. Värm ½
dl av de rårörda lingonen till kokpunkten och smält gelatinet där i. Blanda
samman med resten av de rårörda lingonen. Vispa cream cheese och vispgrädde
tills det blir krämigt och vänd sen ner lingonen. Bred ut cheesecaken över den
mjuka pepparkakan i formen och se till att du får en slät yta. Sätt in formen i
frysen i 1 timme eller i kylen i 3 timmar innan du häller på gelén, så att den
verkligen har stelnat.
Glögg-gelé: Häll 5 dl Grythyttans Skogsglögg i en kastrull och sjud på
medelvärme tills bara hälften finns kvar. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i
10 minuter och smält dem sedan i den reducerade glöggen. Låt svalna till
fingervarmt och häll sedan försiktigt över cheesecaken i formen. Sätt in i
kylen och låt gelén sätta sig i ca 3 timmar innan servering. Lossa kakan från
formen och lägg över den på ett fat.