AKTUELLT - just nu!

NOVEMBER 2024

Recept - för sid 32 i tidningen

Recept med Grythyttan Skogsglögg
Recept med Grythyttan Skogsglögg

Mjuk pepparkaka med lingoncheesecake och glögg-gelé

En lyxig men ändå enkel tårta med julens alla smaker. Den mjuka pepparkakan som vi alla älskar har fått sällskap av en krämig och lite syrlig no bake lingoncheesecake och ovanpå en spegelblank gelé av Grythyttans Skogsglögg med kryddiga och bäriga toner. Grythyttan Skogsglögg kan med fördel serveras till, traditionsenligt varm med klassiska tillbehör.

—Glöggens traditionella smak men ändå friska bärighet kommer verkligen till sin rätt i den här kakan tillsammans med lingon och pepparkaka. Men glöggen spelar inte bara huvudrollen i kakan utan passar också utmärkt som dryck till, gärna varm i kontrast mot den svala kakan, säger Emma Brink Rask.

Mjuk pepparkaka
75 gram smör

2 ägg

1 ½ dl strösocker
¾ dl filmjölk

1 dl rårörda lingon

2 dl vetemjöl

1 msk pepparkakskrydda

½ tsk bikarbonat

Lingoncheesecake

2 gelatinblad

2 dl rårörda lingon

200 g cream cheese

3 dl vispgrädde

Glögg-gelé

5 dl Grythyttans Skogsglögg

2 ½ gelatinblad


Gör så här:
Mjuk pepparkaka: Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform, ca 20-23 cm, med bakplåtspapper i botten och smörj kanterna.
Smält smöret. Blanda samman ägg, strösocker, filmjölk och rårörda lingon och rör ner smöret där i. Blanda vetemjöl, pepparkakskrydda och bikarbonat i en bunke och rör ner i de våta ingredienserna tills du har en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20-23 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna helt. Lossa formen och fäst ett bakplåtspapper runt kanterna på formen och spänn fast kanten igen. Tryck till kakan så att kanten ligger tätt intill formen. 

Lingoncheesecake: Lägg 2 gelatinblad i kallt vatten i 10 minuter. Värm ½ dl av de rårörda lingonen till kokpunkten och smält gelatinet där i. Blanda samman med resten av de rårörda lingonen. Vispa cream cheese och vispgrädde tills det blir krämigt och vänd sen ner lingonen. Bred ut cheesecaken över den mjuka pepparkakan i formen och se till att du får en slät yta. Sätt in formen i frysen i 1 timme eller i kylen i 3 timmar innan du häller på gelén, så att den verkligen har stelnat.

Glögg-gelé:
Häll 5 dl Grythyttans Skogsglögg i en kastrull och sjud på medelvärme tills bara hälften finns kvar. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter och smält dem sedan i den reducerade glöggen. Låt svalna till fingervarmt och häll sedan försiktigt över cheesecaken i formen. Sätt in i kylen och låt gelén sätta sig i ca 3 timmar innan servering. Lossa kakan från formen och lägg över den på ett fat.

Recept - för sid 33 i tidningen

Tryckfelsnissar, bland tomtenissar

Det blev fel tid i Bro Kammarkörs annons, där det står 18:00 i tidningen, men det ska vara 19:00. Kunden råkade skicka fel tid till oss och det hann inte upptäckas i tid. Detta är den rätta versionen!

©2024
Lilla Tidningsverkstan i Värmland AB
 Varvsgatan 2, 681 50 Kristinehamn
Skapad med Webnode Cookies
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång